Forschungsprojekte an der Professur Pfeifer

• Islamistische und jihadistische Akteure im Nahen Osten und Nordafrika (MENA)
  • Staatliche und nicht-staatliche Gewalt in der MENA-Region
  • Globale und regionale Ordnungspolitik im Nahen Osten und Nordafrika (MENA)
  • Demokratische und nicht demokratische Außen- und Sicherheitspolitk
  • Herausforderungen und Transformation der liberalen Weltordnung

Laufende Projekte

Forschungsinitiative „ConTrust: Vertrauen im Konflikt – Politisches Zusammenleben unter Bedingungen der Ungewissheit"

(gefördert vom Hessisches Ministerium für Wissenschaft und Kunst, Principal Investigator)

Konflikte sind in gesellschaftlichen Kontexten unumgänglich, und dennoch machen sie ein Zusammenleben nicht unmöglich. Aber woher nehmen wir die Gewissheit, dass Auseinandersetzungen nicht eskalieren, dass sich das jeweilige Gegenüber an Regeln hält, dass Institutionen uns gegen Überschreitungen absichern und die soziale Welt als ganze so stabil ist, dass wir unser Handeln in ihr sinnvoll orientieren können? Die Antwort ist Vertrauen. Vertrauen erzeugt eine „ungesicherte Sicherheit“, die niemals vollständig eingelöst werden kann und dennoch das Geheimnis gesellschaftlichen Zusammenlebens ausmacht. Doch wie bildet sich Vertrauen, was sind seine Ursprünge?

Im Rahmen der Arbeitsgruppe „Wissen“ arbeitet Hanna Pfeifer zu der Frage, welche Auswirkungen Schulbildung unter Bedingungen wechselnder Herrschaft in Konfliktgebieten auf epistemisches Vertrauen hat, also Vertrauen in Wissen sowie Institutionen und Prozesse der Wissensbildung. Sie untersucht dazu den Fall Irak zwischen 2000 und 2020.

Recasting the Role of Citizens in Foreign and Security Policy? Democratic Innovations and Changing Patterns of Interaction between European Executives and Citizens

(with Anna Geis and Christian Opitz, funded by the German Research Foundation, Principal Investigator, 2022-2025)

For the last decade, European democracies have witnessed several instances of a previously unknown involvement of citizens in political issues with a global dimension. Politicians and members of national executives in Europe have started to actively engage citizens in policy- and decision-making processes in the field of foreign and security policy (FSP). In fact, some governments, as well as international organisations such as the European Union (EU), have been initiating dialogue and participation processes, aiming at a larger inclusion of civic organisations, scientific experts and, remarkably, ordinary citizens in FSP.

Our project investigates this change of the role of citizens in the field of FSP. More specifically, we reconstruct how and why national governments introduce democratic innovations (DIs) to this policy field, usually considered as being dominated by the executive. We assume that understandings of how relations between the executive and citizens should be organised, as held by ministerial elites in FSP, have changed in some countries during the last decade. These changes of the citizen’s role also have ramifications for the politics in FSP, notably the intra- and inter-ministerial processes of policy- and decision-making, as well as relations between the executive and legislative in this policy field.

In order to analyse why executive actors (do not) offer DIs, we apply a small-n and cross-national comparative method. We empirically map and theoretically conceptualise executive-citizens relations in FSP by comparing the cases of France, Germany, Poland, and the UK.

A more detailed project description can be found here.

Transformation von Militärinterventionen und die Internationalisierung von Konflikten in der MENA-Region

Beschreibung folgt.